PROGRAMMA

FIT EN AFVALLEN

PUUR FIT

3 WEKEN

5 SESSIES

5 X 50 MINUTEN

300,00

BIJ SPORTBLESSURES OF ANDERE TIJDELIJKE ONGEMAKKEN KAN ER EEN AANGEPAST PROGRAMMA WORDEN GEVOLGD

Een gezond gewicht wordt op peil gehouden doordat er een goede balans bestaat tussen de energie inname en het energieverbruik van het lichaam. 

De hoeveelheid energie die voedsel levert is afhankelijk van het functioneren van je stofwisseling.  Slapen en ademhaling zijn voor het energiepeil nog belangrijker dan voedsel. 


Biologische klok

Ook een verstoorde biologische klok - waardoor men bijvoorbeeld minder dan 7 uur per nacht slaapt - is van invloed op de suiker- en cholesterolstofwisseling. 

Te weinig slaap leidt eerder tot het metabool syndroom, een combinatie van risicofactoren voor het ontstaan van hart- en vaatziekten.  

Mensen met vetzucht ervaren ook meer problemen als depressie, slaapapneu en oedeem (vocht vasthouden) in de benen.


Als de hormoonbalans van een lichaam verstoord is, kan de inname van minder calorieën ook nog eens leiden tot meer opslag van vet dan bij een gezond lichaam. 


Hoe wordt je fitter ? 

Fitheid kun je omschrijven als de samenhang tussen uithoudingsvermogen, kracht, lenigheid en coördinatie. 

Je bent fit wanneer deze vier factoren onderling in balans en van voldoende niveau zijn. 

De belangrijkste indicator voor fitheid is je uithoudingsvermogen.


Fit zijn is tevens een goede balans tussen fysiek & mentaal, inspanning en ontspanning, uitdaging en rust, samen en alleen zijn.


Fit zijn is, zin hebben om iets te ondernemen,  je te ontspannen en rustig voelen, helder kunnen nadenken, aandachtig zijn, soepel bewegen,  genieten van kleine zintuigelijke dingen, het gevoel alles goed aan te kunnen, rustig en empathisch blijven in stressvolle situaties.


De hypothalamus

De hypothalamus is een belangrijk orgaan in de hersenen dat de aansturing van de hypofyse in het lichaam regelt. 

Daarnaast nog vele andere belangrijk processen en allerlei stofwisselingsprocessen, onder andere de suiker- en de vetstofwisseling, maar ook processen als het honger- en het verzadigingsgevoel.


Bij disbalans aan de hypofyse komt het voor dat het verzadigingscentrum niet goed functioneert. Men ervaart geen vol gevoel, er is geen natuurlijke rem die zegt: ik ben verzadigd, dus ik stop op tijd met eten. Zodoende gaan mensen meer eten en drinken. 


Pure, onbewerkte voeding en gedroogde producten leveren de meeste voedingsstoffen op.
Dus veel groente, fruit, noten, zaden en advocado.

Vette vis zoals zalm, makreel, sardines en ansjovis zijn ook erg gezond.


Een geslaagd dieet, wat is noodzakelijk?

Het is niet geheel toevallig dat een cyclus van het circadiaans ritme ongeveer net zo lang duurt als de rotatie van de aarde. Dit ritme wordt onder normale omstandigheden namelijk continu bijgesteld aan de hand van licht en donker, oftewel het opkomen van de zon en het ondergaan van de zon. Een belangrijk weetje over je circadiaans ritme, die je niet moet vergeten, is dat je lichaam op verschillende momenten van de dag ingesteld is op diverse soort activiteiten


Circadiaans ritme uit balans

Het lichaam heeft een vast ritme waarbij het zichzelf afstelt op licht en donker. Er zijn verschillende manieren om dit ritme te verstoren/uit balans te brengen. 


De gevolgen van een verstoord circadiaans ritme:

  • Een vertraagd metabolisme
  • Een verminderd cognitief functioneren
  • Slechte controle over hongergevoel
  • Een verlaagd energieniveau
  • Gezondheidsproblemen
  • Op langer termijn kan een verstoord circadiaans ritme resulteren in overgewicht.