HET ZUUR - BASE SYSTEEM


Hoe zuur of basisch (het tegenovergestelde van zuur) iets is, wordt aangegeven met de zuurgraad, ook wel pH-waarde genoemd. Stoffen met een pH-waarde van 1 tot 7 zijn zuur en stoffen met een pH-waarde van 7 tot en met 14 zijn basisch (ook wel alkalisch genoemd).Langdurige verzuring kan leiden tot een gebrek aan mineralen. Het lichaam gebruikt onder andere calcium en magnesium om te ontzuren. Als deze mineralen onvoldoende vrij beschikbaar zijn ten gevolge van een verkeerd voedingspatroon, worden ze aan ons beenderstelsel onttrokken.

ONS ZUUR - BASE SYSTEEM

Om het te herstellen is een goede afvoer van afvalstoffen noodzakelijk, dit betekend in de basis een diepere nachtrust, een verbetering van de ademhaling, een dagelijkse stoelgang. Met de Recovery Cabin word het afvoerproces voor het lichaam  geactiveerd. De Tibetaanse geneeswijze geeft

t.a.v. voeding en  neutalisatie van het lichaam het volgende aan:

Eet aan het einde van het seizoen,(lente, herft, winter en zomer  ) de laatste 18 dagen, basisch ( het element aarde ) voedsel.


Zodat het systeem even de tijd heeft om te herstellen van een jaargetijde en zich kan voorbereiden op een nieuw voedingspatroon in het volgende seizoen. Verhouding 72 dagen het seizoen en 18 dagen Aarde voeding.


TIPS & TRUCS


  • Lijst met zure en base voedingstoffen, klik hier
  • Bitterzout of appelazijn middeltjes uit grootmoederskastje
    Beiden trekken toxische stoffen uit het lichaam, oraal ingenomen heeft bitterzout ( Epsomzout ) een grondige laxerende werking, zonder pijn.


  • Natriumbicarbonaat, klik hier voor een e-book met alle toepassingen.
  • Kruidenthee of zoethout.

  • Keltisch zeezout is het beste zout wat je kunt consumeren, en is rijk aan ongeveer 84 mineralen. Keltisch zeezout is goed voor lichaam, hart en bloedvaten. Het bevat namelijk alle mineralen en sporenelementen die voor een gezond lichaam nodig zijn.

    Een tekort aan mineralen leidt tot verzuring van ons lichaam en verzuring kan klachten veroorzaken aan luchtwegen, huid, spieren, gewrichten en het algehele immuunsysteem. Zeemineralen zijn sterk alkalisch en dragen bij aan een juiste Ph waarde (zuurgraad) van ons bloed.

  • Zeewier of spirulina en chorella die helpen bij de ontgifting van zware metalen.Er zijn verschillende factoren die verzuring van het lichaam in de hand werken. Denk om te beginnen aan een verhoogde consumptie van dierlijke eiwitten en een verminderde zuuruitscheiding door een gebrek aan fysieke inspanning. Basen krijgen we veel minder binnen omdat we in het algemeen te weinig groenten en fruit eten. Daarbij komt, dat alleen biologisch of bio-dynamisch geteelde groenten nog wezenlijk bijdragen aan basevorming omdat ze in volle, rijke grond geteeld zijn. En niet op een bedje van glaswol onder een lamp die dag en nacht brandt.


Overbelasting van ons systeem wordt onder andere veroorzaakt door te veel eten, te snel eten, te vaak eten, drinken tijdens de maaltijd, door alle voedingsmiddelen die een hoge of lage temperatuur hebben en vragen om extra energie bij de verwerking. We eten doorgaans te zout, te zoet, te vet en te gekruid. Door alcohol-, nicotine- en overmatig koffiegebruik zetten we onze lever onder hoogspanning. Door tijdgebrek eten we voor het gemak uit pakjes en doosjes: geen voeding maar vulling. Volgens Nobelprijswinnaar professor Linus Pauling, krijgt de gemiddelde westerse consument per jaar 8 kilo (!) aan toxische voedingsmiddelen binnen. Om er een bescheiden aantal te noemen: geur-, kleur- en smaakstoffen, emulgatoren, broodverbeteraars, conserveringsmiddelen, schimmel- en insectenbestrijdingsmiddelen. En tel daar de bijna onontkoombare ‘vervuiling’ in de vorm van straling, plastics, uitlaatgassen en diverse bouwmaterialen bij op.Een andere oorzaak welke zeker benoemd moet worden is, als er problemen met de longen of huid (respiratoire acidose/alkalose) of bij problemen met de nieren (metabole acidose/alkalose) zijn raakt ons zuur-base systeem en ademhalingstelselverstoord en wordt het bloed te zuur (acidose) of te basisch (alkalose). Zijn het de nieren die door het harde werken overbelast geraken , kan het zo zijn dat langer ergens staan of de onderrug een fysiek proleem wordt.
TROPEN EN ZUURTEGRAAD

Zuurvormende diëten blijken steeds gewoner te worden naarmate bevolkingsgroepen verder naar het noorden trokken vanaf de evenaar, weg van de tropen.


Studies van Weston A. Price, die de Masai en Inuit onderzocht. tonen aan dat ondanks dat hun dieet zwaar leunde op dierlijke voeding maar een prima gezondheid hadden. Dit lijkt realistischer als je bedenkt dat onze voorouders in zeer verschillende klimaten leefden, met toegang tot verschillende soorten voedsel. 


Eigenlijk heeft de natuur het al aardig voor ons geregeld, als we naar pure producten kijken klopt bovenstaande theorie perfect. Het verklaart ook waarom bijvoorbeeld fruit gedroogd onder FAR infra rood (straling vergelijkbaar met de zon) aangeschreven staat als een veel minder zuurvormend product.


Om het nog beter te begrijpen kun je denken aan die "passievolle "Italiaan of Spanjaard waar de citroenen aan de boom groeien. Dus reageer je als de bovengenoemd Italiaan met het korte lontje neem een sappige citroen!


Leuk in dit verband is te weten dat een reptiel welke koudbloedig is, zich moet opwarmen in de zon, zijn eigen lichaam kan dat niet.


De normale bloed-pH van schildpadden en de meeste andere reptielen ligt tussen 7,5 en 7,7 bij 23 ° C tot 25 ° C. De normale pH van sommige slangen en hagedissen kan onder de 7,4 dalen. De bloed-pH van reptielen is echter labiel en verandert met temperatuurschommelingen. Een verhoging van de temperatuur (Milieu exterieur) of opwinding (Milieu interieur) kan ertoe leiden dat de pH van het bloed daalt.


Ons reptielenbrein zorgt bij een stressvolle situatie dat we ons willen beschermen,  de algehele temperatuur veranderd en zodoende ook onze zuurtegraad.

JE URINE VERRAADT JE ZUURTEGRAAD

Naast dat je lichaam vocht verliest door zweten en ademhalen, is plas het voornaamste vocht dat het lichaam verlaat om te observeren.

Waarom is het 's ochtends zo belangrijk dat we beginnen met het drinken van een glas water?

Gedurende je slaap, raakt je lichaam uitgedroogd, omdat het vocht nodig heeft om te opereren. Tijdens je slaap is ook een moment waarop je lichaam ontgift en de afvalproducten filtert die je gedurende de dag hebt verzameld.


Je metabolisme krijgt een kickstart door 's ochtends water te drinken.

Bij het drinken van een groot glas water ( 500 ml om specifiek te zijn ) nadat je wakker bent geworden, is middels onderzoek aangetoond dat het de stofwisseling verhoogt met 30%. De toename vond plaats binnen 10 minuten en bereikte een maximum na 30-40 minuten.

En wat te zeggen over onze hersenen die voor 75% uit water bestaan?


Onderzoek je ochtendurine bij daglicht. Dit is een simpele manier om te peilen of je genoeg water binnen krijgt en niet teveel afvalstoffen vasthoud, wat betekent dat de zuur -base verhouding niet op orde is.


Urine diagnose


Gezonde urine

Helder, lichtgeel
Zonder sterke geur
Middelgrote bubbels
Matige hoeveelheid bubbels


Warme ongezonde urine
Roodkleurige of gele urine
Sterke geur
Veel damp
Kleine gele bubbels die snel verdwijnen
Dik bezinksel
Troebel
Dikke laag op de urine


Koude ongezonde urine
Witte of blauwige kleur
Milde geur
Matige hoeveelheid damp
Grote bubbels die langzaam verdwijnen
Matig bezinksel
Enigszins troebel
Dunne laag op de urine 


Voeding kan de kleur van de urine beïnvloeden.

Sterke thee, koffie, alcohol, vitaminen, sterk gekruid eten, alles wat de kleur van de urine kan veranderen (zoals bietjes), mentale of emotionele stress.

START JE HERSTEL MET RECOVERY CABIN